Fondul de Burse și Mentorat, program derulat de Fundația Comunitară Prahova, a reușit să genereze o adevărată mișcare în comunitatea locală. Totul a plecat de la dorința de a oferi elevilor prahoveni cu rezultate bune la școală, dar care se confruntă cu probleme de ordin financiar, suportul necesar pentru continuarea studiilor. Astăzi vă oferim o parte din povestea care s-a aflat în spatele programului. Este vorba despre efortul comun pentru susținerea unei cauze care merită să fie sprijinită. De data aceasta, în centrul atenție se vor afla sponsorii și partenerii care au făcut posibil realizarea programului, alături de, bineînțeles, Inspectoratul Școlar Județean Prahova.
Gândit ca un program care va avea efecte pe termen mediu și lung, Fondul de Burse și Metorat, derulat de Fundația Comunitară Prahova, are primele rezultate.
15 elevi din Prahova, atât din mediul urban, cât și din mediul rural, au fost declarați beneficiarii unor burse cuantum de 2.400 de lei, fiecare.
Din start trebuie spus că programul se derulează în baza parteneriatului încheiat între Fundația Comunitară Prahova și Inspectoratul Județean Școlar Prahova, dar și ca urmare a implicării sponsorilor și mentorilor.
O șansă pentru viitor
„Unim cauzele care contează cu oamenii cărora le pasă!” se dovește că nu este o simplă deviză a Fundației Comunitare Prahova. A devenit deja un brand în comunitatea locală, unde sponsori, metori și profesori au înțeles că tinerii reprezintă cea mai bună investiție pe termen mediu și lung.
Fundația Comunitară Prahova vă propune astăzi o nouă poveste, dar de data aceasta a celor care s-au aflat în spatele programului pus la punct, pas cu pas.
Este vorba despre sponsori, mentori și profesori. Este vorba despre toți cei care, din start, au spus „Da” și au dat șansa ca inițiativa să prindă viață.
În procesul de selecție, primul pas l-a reprezentat transmiterea de către elevi a dosarului de înscriere, pentru stabilirea eligibilității. A urmat apoi, etapa a II-a, care a constat în evaluarea dosarelor de care membrii juriului.
Trebuie spus că pentru cele 15 burse s-au înscris 46 de elevi, toți cu rezultate foarte bune la învățătură și cu o situație material deosebită.
Din juriul care a efectuat selecția au făcut parte Diana Coleșiu – dezvoltator imobiliar Equilimbrum Residence, profesor Daniela Burlacu, președintele Fundației Comunitare Prahova, Eugenia Popovici – psihoterapeut, Mădălina Monica Tuinete – responsabil Cerc Educativ Colegii, Licee Prahova în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Prahova, și Mihai Nicolae, jurnalist la Observatorul Prahovean.
O cauză care contează
Ettien Binder, Carmistin: „Fondul de Burse și Mentorat este un proiect de succes și mă bucur că există o astfel de inițiativă prin care elevii pot fi sprijiniți din punct de vedere financiar. Elevii au nevoie de sprijin, de susține, iar Fondul de Burse și Mentorat conferă această susținere. Implicarea Fundației Comunitare Prahova este de apreciat, în condițiile actuale. Cu siguranță, efectele benefice ale acestui program se vor vedea în viitorul apropiat și sper că un astfel de proiect va continua”.
Diana Coleșiu, dezvoltator imobiliar Equilibrium Residence Ploiești: „Este important că Fundația Comunitară Prahova a găsit soluții pentru acordarea de ajutor financiar pentru acești copii care au rezultate bune la învățătură. Procedura de jurizare a fost grea, pentru că, din punctul meu de vedere, fiecare copil avea nevoie de sprijin. Am încercat și sper că am reușit să facem o medie, să realizăm selecția astfel încât elevii să beneficieze de acest ajutor. De fapt, acesta este cel mai important lucru. Scrisorile de motivație transmise de fiecare copil au fost extraordinare. S-a văzut implicarea lor, faptul că ei au scris acele scrisori, dar și dorința de a-și îndeplini visele. Dacă nu era Fundația Comunitară Prahova nu exista șansa să ne găsim și să sprijinim această cauză”.
Eugenia Popovici, psihoterapeut: „Acest proces de selecție a fost un efort colectiv complex și complicat pentru că avem mulți tineri valoroși, cu potential și ambiție, cu visuri, dar fără resurse materiale și financiare necesare realizării sensului fiecăruia de viață. Ne-am dat seama cu toții că este un proces ce trebuie rafinat și care ne va șlefui chiar și pe noi înșine. Deși știam din practica profesională multe dintre problemele cu care se confruntă adolescenții noștri, încă o data am înțeles că doar împreună, noi ca și comunitate trebuie să ne strângem buchet în jurul lor, fiecare cu ce avem mai bun (mentorat, burse, materiale…) așa încât să nu-i lăsăm să rătăcească sau să piardă încrederea în ei, în visul fiecăruia și în comunitate. Sper din toată inima ca amprenta noastră să devină porte-bonheur-ul lor!”
Profesor Ilona Rizea, inspector general Inspectoratul Școlar Județean Prahova: „Parteneriatul cu Inspectoratul Școlar Județean este o inițiativă lăudabilă din partea Fundației Comunitare Prahova pentru că oferă elevilor din județ un suport financiar în vederea îmbunătățirii rezultatelor școlare și a obținerii performanțelor. Sunt copii cu rezultate foarte bune la învățătură, copii care s-au remarcat în activitățile extrașcolare, fie la concursuri și la olimpiade, fie ca urmare a cursurilor de pictură, dans și muzică. Au fost selectați copii din mediul rural, cât și urban pe baza unor criterii stabilite împreună cu Fundația Comunitară Prahova. Vreau să mulțumesc Fundației Comunitare Prahova pentru implicare. Inspectoratul Școlar Județean Prahova susține proiectele inițiate de Fundația Comunitară Prahova pentru că scopul este de a oferi copiilor un suport educațional”.
Mihai Nicolae, editor Observatorul Prahovean: „Toți elevii care au aplicat ar fi trebuit să câștige, pentru că sunt, cu adevărat, valoroși. Din nefericire, fondurile strânse anul acesta nu au permis asta. Sunt foarte optimist, în schimb, pentru următoarea sesiune, cea pentru anul școlar 2021 – 2022.
Cred că este foarte important ca elevii valoroși din Prahova să știe că sunt apreciați de comunitate și că eforturile lor chiar sunt observate de cei din jur.
Sunt curios să văd către ce acțiuni de mentorat se vor îndrepta câștigătorii pentru că, în opinia mea, această a doua componentă a programului nostru este mai importantă decât bursele în sine.
În ceea ce mă privește, sunt cât se poate de hotărât să mă implic în transformarea acestui program într-unul permanent, cu un impact pozitiv real printre elevii Prahovei. Acesta este doar începutul lui”.
Mircea Matei, Faxmedia Consulting: „Elevii cu rezultate bune la învățătură merită să fie sprijiniți, iar Fondul de Burse și Mentorat are această menire. Procedura de selecție nu a fost una ușoară, pentru că toți elevii participanți sunt valoroși. Fundația Comunitară Prahova a reușit să mobilizeze comunitatea locală, iar acest lucru deja este un succes. Obiectivul principal este de a oferi sprijinul necesar pentru formarea viitoarei generații. Totul se poate realiza prin stimularea interesului copiilor, dar mai ales prin sprijinirea acestora. Acesta este, de altfel rolul Fondului de Burse și Mentorat. Consider că impactul va fi pe termen lung, iar comunitatea locală trebuie să aibă un rol activ în acest domeniu.”