Fondul Științescu și mișcarea pro-științe. Diana Berceanu, director de programe – Societatea Civilă și Filantropie: „Miza pe termen lung este formarea unor generații de absolvenți capabili să valorifice oportunități de dezvoltare în domeniul tehnologiei și inovației”

Romanian American Foundation se află în spatele unor proiecte de succes derulate la nivel național, dar și în  Prahova. Grație sprijinului financiar oferit de Romanian American Foundation, la care s-au adăugat donațiile unor companii locale, o serie de proiecte școlare au prins viață în multe unități de învățământ. „Miza pe termen lung este formarea unor generații de absolvenți capabili să valorifice oportunități de dezvoltare în domeniul tehnologiei și inovației, care să corespundă cu cerințele unei piețe tot mai competitive, și chiar să sprijine inițiative și acțiuni civice”, susține Diana Berceanu, director de programe – Societatea Civilă și Filantropie, care crede în importanța sprijinirii micro-inițiativelor locale.

În spatele proiectelor de succes care au prins viață în multe localități, inclusiv din Prahova, se află implicarea și susținerea oferită de Romanian American Foundation, care a pus pe primul plan rolul educației STEM. Diana Berceanu, director programe – Societatea Civilă și Filantropie, consideră că „Fondul Științescu sprijină micro-inițiative din educație care stimulează interesul copiilor pentru științe, gândirea critică și creativitatea”. Mișcarea pro-științe a reușit, de altfel, să reenergizeze educația științifică din România.

Romanian American Foundation a fost inițiator al Fondului Științescu și, în calitate de finanțator, sprijină proiectele educaționale derulate la nivelul comunităților locale. Cum a apărut această inițiativă care, rapid, s-a transformat într-un brand național?

Totul a pornit de la o provocare – aceea de a da un restart educației științifice timpurii în România, cu implicarea activă a comunităților locale. Ideea a prins viață la finalul anului 2014, când RAF și fundațiile comunitare din București, Cluj, Iași și Sibiu au demarat un program pilot de acordare de granturi (finanțări nerambursabile) pentru mici proiecte locale de educație STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică), adresate copiilor din mediul preuniversitar. Așa s-a născut Fondul Științescu și vocea acestuia sub egida Domnului Științescu.

Implicarea fundațiilor comunitare nu este întâmplătoare – misiunea lor este să contribuie la bunăstarea comunităților locale, prin mobilizare și distribuire de fonduri și alte resurse pentru proiecte din arii diverse, inclusiv educaționale.

În prezent, RAF susține fundațiile comunitare din 12 orașe din România pentru a constitui și administra un fond local Științescu. Peste 52.000 de copii au beneficiat deja de 400 de proiecte Științescu. Contribuția locală de la cetățeni și companii este deosebit de valoroasă, reprezentând mai bine de jumătate din suma totală alocată proiectelor, de aproape 1 milion $, iar restul constituie contribuția RAF.

În plus, Federația Fundațiile Comunitare din România este deținătorul și curatorul brandului Științescu, devenit marcă înregistrată la OSIM din 2017.

În spatele Fondului Științescu sunt zeci de povești de succes. Copii, educatori sau oameni pasionați de științe, voluntari și donatori… Cum ar putea fi descrisă mișcarea pro-științe derulată la nivel național?

Discutăm din ce în ce mai mult în spațiul public despre performanța și cultura organizațională din școlile românești. Părinți, ONG-uri, companii și alți oameni interesați de educație se preocupă să contribuie la o schimbare. Dar ceea ce lipsește din peisaj este un cadru mai larg în care toți cei interesați să-și poată organiza mai bine și coordona resursele și efortul.

Fundațiile comunitare pot, așadar, să preia rolul de facilitare la nivel comunitar, având capacitatea de a concentra și organiza resurse locale în jurul educației.

Fondul Științescu sprijină micro-inițiative din educație care stimulează interesul copiilor pentru științe, gândirea critică și creativitatea. Miza pe termen lung este formarea unor generații de absolvenți capabili să valorifice oportunități de dezvoltare în domeniul tehnologiei și inovației, care să corespundă cu cerințele unei piețe tot mai competitive, și chiar să sprijine inițiative și acțiuni civice.

Au aplicat și au primit finanțare în cadrul programului profesori de științe (și nu numai), activi și pensionari, de la orașe și sate; educatori; elevi; studenți; ingineri; asociații de părinți; o diversitate de oameni pasionați de știință și tehnologie.

Fondul Științescu a crescut organic în acești ani și ne dorim ca, pe termen lung, să contribuie la revigorarea educatiei STEM în România, însă este încă prea devreme să evaluăm acest lucru. Testăm, alături de fundațiile comunitare, coagularea de micro-comunități locale de științe și capacitatea de atragere de resurse din comunitățile locale către o multitudine de proiecte educaționale STEM generate de comunitate pentru comunitate, care să continue și fără finanțarea Științescu.

Fundațiile comunitare au reușit să mobilizeze comunitățile locale. Cât de importantă este implicarea comunității locale în dezvoltarea Fondului Științescu?

Fiecare fond local Științescu este proiectat de fundația comunitară împreună și în acord cu parteneri locali. Programul țintește să aducă la un loc, în jurul unui subiect important – educația, o comunitate locală de inițiatori locali și suporteri (companii și indivizi deopotrivă), cu viziune, interes pe termen lung și o bună înțelegere a rolului activ pe care îl poate avea comunitatea în domeniul educației. Pentru că educația este, în cele din urmă, responsabilitatea întregii comunități.

Fundațiile comunitare se concentrează tot mai mult pe a crește sustenabilitatea și dezvoltarea pe plan local a sentimentului de proprietate (ownership) asupra programului Științescu, prin constituirea unor comunități locale de donatori și implementatori – pasionați de științe, sau care percep valoarea adăugată și potențialul științelor în dezvoltarea armonioasă a copiilor noștri și, până la urmă, a unei societăți sănătoase, creative și prospere.

Mișcarea Științescu s-a dovedit a fi o cauză care contează pentru donatori. Cât de importante sunt Cercurile de donatori pentru astfel de cauze și cum poate fi dezvoltat spiritul filantropic?

Interesul comunității pentru programul Științescu crește de la an la an, și acest lucru este demonstrat, pe de o parte, de fondurile strânse din comunitate, iar pe de altă parte de calitatea tot mai bună și inovația adusă de proiectele finanțate.

Cercurile de donatori sunt un mecanism deosebit de viu pentru astfel de cauze, întrucât aduc laolaltă publicul donator interesat de domeniu și cei care pun în valoare resursele propriu-zise – prin proiecte concrete. Valoarea adăugată a unui

Cerc de donatori este că aduce donatorul față în față cu cel care le va utiliza, creându-se astfel o relație transparentă și de încredere. Cercul de donatori este o comunitate în sine, care se crează firesc. De aceea, este un mecanism potrivit de strângere de fonduri pentru proiectele Științescu.

Romanian-American Foundation a lansat acest concept care a prins viață în zeci de comunități locale. Dacă ar fi să ne imaginăm viitorul cum ar arăta mișcarea Științescu în următorii ani?

Ca finanțator, ne dorim ca programul Științescu să continue și când noi nu-l vom mai susține financiar. De aceea, sprijinim fundațiile comunitare să atragă și să crească gradual contribuția comunității locale atât pentru finanțare de proiecte locale, cât și pentru susținerea costurilor de operare a programului.

Ne imaginăm că în comunități vor exista oportunități tot mai diverse de a crește interesul copiilor și tinerilor pentru educația STEM, și că va crește numărul profesorilor care dezvoltă inițiative care sporesc interesul elevilor pentru științe.

Totodată, sperăm că susținătorii educației STEM vor fi tot mai diverși – profesori, ca și profesioniști din business, antreprenori, studenți, părinți, pensionari etc.

Nu în ultimul rând, ne dorim ca autoritățile, organizațiile locale, companiile, părinții, antreprenorii, studenții, elevii, profesorii etc. să conștientizeze tot mai mult rolul și valoarea implicării lor în educație, la nivel de comunitate, și să acționeze direct pentru a sprijini inițiative locale în domeniul educației STEM.

Lasă un comentariu

Din 2013, prin programele și evenimentele pe care le desfășurăm, unim resursele locale cu cele mai importante nevoi locale, pentru a susţine proiecte inovative, care transformă judeţul nostru într-un loc în care ne dorim să trăim.

Contact

Strada Emile Zola nr. 8, Turnul cu Ceas - etaj 4 , Ploiesti, Romania