Fețele nevăzute ale pandemiei de COVID-19.

Fețele nevăzute ale pandemiei de COVID-19. Rămași fără ajutor și perspectivă, mii de prahoveni sunt ajutați de Fundația Comunitară Prahova și ING Bank

„La omul sărac, nici boii nu trag“. Este o vorbă veche, dar a cărei semnificație se potrivește „mănușă“ situației cu care s-a confruntat și se confruntă, în ultimele luni, mii și mii de persoane. Sunt acei oameni pe care viața i-a încercat, sunt persoane care trăiau cu venituri minime, uneori obținute ca zilieri, sau din ajutorul altora etc. Pentru ei, pandemia generată de COVID-19 a avut cu totul și cu totul alte dimenisiuni.

La modul general, discuția de acest gen este una pe care am tot auzit-o sau pe care am găsit-o prezentată în diverse forme. Și chiar dacă, în primă fază, vom fi tentați să spunem că și noi am resimțit criza sanitară și financiară cauzată de noul coronavirus, însă, dacă vom avea răbdare și o mai mare deschidere a minții și a sufletului, vom constata că pentru unii oameni, ultimele luni au fost dramatice. Au fost luni în care au dus o luptă pentru supraviețuire, pentru a găsi un colț de pâine pe care să-l pună pe masă, soluții ca să plătească sau să mai păsuiască facturile ori o încercare disperată de a găsi ceva de lucru pentru a-și asigura tratamentele necesare. Să nu mai vorbim despre copiii lor care, din cauza lipsei unui calculator, gad-get și conexiunii la internet, au fost privați de un drept fundamental, cel la educație.

A este o mamă singură din Brebu, pe care stările de urgență și alertă, parcă nesfârșite, dar necesare, au adus-o în pragul disperării. Rămasă văduvă în 2016, cu un copil care a împlinit, anul acesta, 11 ani, cu un mic chioșculeț în Câmpina, unde-și câștiga existența zilnică din cizmărie, femeia s-a trezit în martie, peste noapte, că trebuie să pună lacătul pe micuța sa afacere. Una din care abia reușea să se descurce, ținând cont că puțini mai sunt cei care apelează la serviciile unui astfel de meșteșugar. Lunile martie, aprilie și chiar bună parte din mai sunt perioade în care încă ai nevoie de lemne ca să-ți încălzești casa, în care consumi mai mult curent pentru că ziua e încă scurtă… Practic, femeia s-a trezit în fața unui zid peste de care a simțit că nu poate trece. Singura bulă de aer, pentru a-și încropi bucata de pâine și cele necesare traiului zilnic, a fost pensia de urmaș a fiului său. Câteva sute de lei. A căutat să mai facă una, alta în această perioadă, dar unde? Toate închise, toată lumea izolată la domiciliu…

A revenit la lucru de ceva vreme, însă treburile merg și mai greu. Lumea are cu totul alte priorități, nicidecum de a-și repara încălțămintea. În plus magazinele second-hand, unde oamenii își pot găsi o pereche de papuci la câțiva lei îi „îngroapă“ și mai mult mica sa afacere. Ce va face mai departe, cu un copil mic, cu o casă de întreținut? Încă nu știe…

Sunt răspunsuri pe care nu le găsesc alte mii și mii de persoane care o duceau greu și înainte, dar pe care această pandemie i-a vulnerabilizat și mai mult. Și oricât de mult i-am evita, critica, ei există. Sunt oameni care lucrau „la negru“ (cu știința sau neștiința lor), sunt oameni fără adăpost, sunt oameni care s-au trezit fără loc de muncă peste noapte, iar pespectiva găsirii unui nou job se îndepărtează tot mai mult în contextul actual sau bătrânii singuri și fără putință… Sunt oameni care nu se pot „agăța“ de o hârtie pentru a putea beneficia de unul dintre ajutoarele oferite de către stat, care nu-și pot cere dreptul…la viață. Dar ei există!

Iar pentru ei, din fericire, au avut ochi câțiva oameni cu suflet, prinși sub umbrela unor corporații, fundații, organizații etc. care au căutat și găsit soluții pentru a ajuta aceste persoane să treacă un prag mare și greu.

Fundația Comunitară București împreună cu ING Bank a inițiat Fondul de Urgență pentru persoanele și comunitățile vulnerabile afectate de criza COVID-19.  Fondul de Urgență este gestionat de către Fundația Comunitară București în parteneriat cu rețeaua de fundații comunitare din țară. În județul nostru, campania se derulează prin Fundația Comunitară Prahova, cea care luptă neobosit pentru o societate sănătoasă, din toate punctele de vedere. Aproape 18.000 de euro au asigurat finanțarea a patru proiecte puse la punct de entități non-guvernamentale care și-au propus să facă un front al solidarității și să ajute categorii de persoane din diverse zone ale Prahovei:

  1. Organizația Umanitară Concordia (prin Fundația Comunitară Prahova): : 3.000 euro (14.508 lei)

Cu sprijinul acestei finanțări, Organizația Umanitară Concordia va ajuta următoarele categorii de persoane vulnerabile social și afectate de efectele crizei COVID-19, asigurând prioritar urgențele (alimente de bază, produse de igienă și curățenie, alte urgențe) pentru 48 familii din cartiere sărace ale Municipiului Ploiești, din cartierele Mimiu, Dallas, Radu de la Afumați, Bariera Unirii, Ghighiului, Dorobanțu;

  • Fundația Zamolxes (prin Fundația Comunitară Prahova): 5.000 euro (24.207 lei)

Prin intermediul acestei finanțări, Fundația va susține cu alimente și produse de igienă 240 de persoane vulnerabile care trăiesc în zonele periferice ale municipiului Campina, persoane cu venituri din pensii mai mici de 700 lei cu domiciliul în Campina și familii vulnerabile din comuna Sotrile care și-au pierdut sursa de venit din cauza crizei.

  • Grupul de inițiativă Mizil (prin Fundația Comunitară Prahova): 4.875 euro (23.535,53 lei)

Grupul de inițiativă Mizil va susține, prin intermediul fondului de urgență, 180 de persoane în vârstă, care locuiesc singure și au venituri reduse. În contextul pandemiei, aceste persoane au fost afectate în mod deosebit prin probleme cu care se confruntă: venituri mici (pensii sociale, pensii modice), izolare față de societate, singurătate și afecțiuni medicale. Veniturile mici ale acestor persoane sunt, de cele mai multe ori, direcționate către produsele de bază: alimente de strictă necesitate, produse de igienă, medicamente, iar banii sunt insuficienți pentru a-şi asigura un trai decent. Grupul de inițiativă va achiziționa pachete conţinând alimente de bază, produse de igienă personală, produse pentru protecția împotriva răspândirii virusului SARS-Cov-2 pentru a le asigura produsele de bază necesare.

4. Centrul de Resurse al Comunității Boldești-Scăeni (prin Fundația Comunitară Prahova): 4.790 euro (23.178,81 lei)

Aria de intervenție este comunitatea romă din Boldești-Scăeni, județul Prahova, unde Asociația implementează deja programe educaționale și de recalificare profesională, inclusiv programul “Școală după școală” în cadrul căruia, în parteneriat cu Asociația Lumina, le sunt oferite celor 120 de copii din comunitate ajutor la teme și o masă caldă. Cu ajutorul Fondului de Urgență, peste 100 de familii vor primi pachete cu alimente de bază.

De ce s-au îndreptat ING Bank și Fundația Comunitară Prahova către astfel de proiecte? Pentru că este un moment al solidarității în care este nevoie de sănătate, de oameni care să muncească și repună economia pe picioare, de copii și de vârstnici care să-și vadă de preocupările specifice vârstei și pentru că și aceste entități funcționează, la rândul lor, cu OAMENI!

„Dincolo de deciziile de business luate în această perioadă pentru protejarea colegilor și a clienților noștri, pentru susținerea comunității ne-am implicat încă de la începutul pandemiei în demersuri care diminuează presiunea pusă pe sistemul medical. Odată cu donațiile soluțiilor digitale, a testelor și a echipamentelor de protecție, a fost evident că deși criza ne afectează pe toți, cei mai afectați și probabil cei care nici nu aveau să primească ajutor curând erau cei pentru care virusul e doar încă o povară. E vorba de vârstnicii singuri, oamenii fără adăpost, cei care nu au mai avut cum să muncească în această perioadă sau comunități care trăiesc sub limita sărăciei. Alexandra Maier, Sr.Corporate Social Responsibility Specialist ING Bank

A fost un pas firesc în perioada crizei medicale, un ajutor umanitar vital care dincolo de sprijin, ne-a reamintit cât de solidari suntem de fapt și ne-a apropiat pe noi toți. Le suntem recunoscători celor peste 4000 de clienți care s-au alăturat campaniei, partenerilor noștri de la Fundația Comunitară București și fundațiilor comunitare din țară care au asigurat o intervenție rapidă și eficientă.”

„Încă de la declașarea stării de urgență am încercat să venim în sprijinul comunității prahovene. Prin campania de strângere de fonduri – „Uniți pentru sănătate”, am încercat să ajutăm personalul medical din spitalele din Prahova prin achiziționarea de echipamente medicale și aparatură. Atunci când Fundația Comunitară București a lansat Fondul de Urgență  alături de ING am căutat organizații non profit și grupuri de inițiativă care aveau nevoie de sprijin în comunitățile deservite de ei. Astfel, aproape 18.000 euro au sprijinit peste 550 de familii din Ploiești, Câmpina, Sotriile, Mizil și Boldești Scăeni. Nu am fi reușit asta decât cu ajutorul unor parteneri de încredere.” Bianca Dăniță, coordonator programe Fundația Comunitară Prahova

Lasă un comentariu

Din 2013, prin programele și evenimentele pe care le desfășurăm, unim resursele locale cu cele mai importante nevoi locale, pentru a susţine proiecte inovative, care transformă judeţul nostru într-un loc în care ne dorim să trăim.

Contact

Strada Emile Zola nr. 8, Turnul cu Ceas - etaj 4 , Ploiesti, Romania