fbpx

BOARDUL DE SUSTENABILITATE - de la implicarea individuală, la o forță colectivă  

Cu un model colaborativ inspirat de principiului SDG 17 – Parteneriate pentru Obiective, misiunea programului este de a reuni parteneri privați, sociali, instituționali și cetățeni pentru a dezvolta soluții scalabile ce contribuie la bunăstarea comunităților. Programul are la bază două direcții principale de intervenție:

  • Mediu: Reducerea emisiilor de carbon, susținerea și promovarea managementului eficient al deșeurilor, protejarea biodiversității sau refacerea ei, asigurarea accesului la apă curată.
  • Oameni și Comunitate: Inițiative de susținere a tinerilor și femeilor pentru educație de calitate, muncă decentă și creștere economică, orașe și comunități durabile.

Trei tipuri de proiecte susținute prin programul național, mapate, dezvoltate și implementate de către Federația Fundațiile Comunitare din România,  prin setarea parteneriatelor relevante în fiecare intervenție:

  • Finanțarea inițiativelor existente care au ca obiectiv protejarea mediului și creșterea calității vieții;
  • Dezvoltarea  de proiecte bazate pe nevoile identificate local;
  • Apeluri de granturi dezvoltate în parteneriat cu actori locali, care deschid noi oportunități de implicare activă și conectare în comunitate.

Inițiativele noastre​

Cercetare locală

PLOIEȘTI – Comunitatea care dă startul primelor inițiative ale programului 

Primele inițiative și oportunități de finanțare destinate comunității din Ploiești au la bază o cercetare menită să identifice prioritățile comunității și să ofere soluții adaptate provocărilor specifice 

Principalele concluzii în urma cercetării* evidențiază că locuitorii Ploieștiului sunt tot mai conștienți de importanța sustenabilității și de impactul pe care alegerile lor îl au asupra calității vieții în comunitate. Poluarea aerului (71%), reducerea spațiilor verzi (70%) și gestionarea inadecvată a deșeurilor (69%) sunt principalele preocupări, însă sustenabilitatea este privită într-un sens mai larg, incluzând și nevoia de a avea un oraș mai bine organizat și mai prietenos cu locuitorii. 70% dintre ploieșteni ar participa la inițiative pentru protejarea spațiilor verzi, iar 35% sunt motivați de responsabilitatea față de generațiile viitoare. În același timp, 51% își doresc ateliere educaționale pentru a învăța cum pot adopta un stil de viață mai sustenabil, iar 46% consideră necesare spații comunitare pentru conectare și colaborare. Deși există interes pentru implicare, 70% dintre locuitori menționează lipsa timpului drept principal obstacol, iar 21% spun că nu știu unde și cum să se implice.  

*Studiu realizat de către Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești, în decembrie 2025, pe un eșantion de 1.233 de persoane cu vârste între 15-67 de ani, locuitori ai Municipiului Ploiești. 

CIVITECA​

CIVITECA – PRIMUL HUB COMUNITAR DIN PLOIEȘTI

Coca-Cola HBC este principalul finanțator al hub-ului - un spațiu al colaborării și inovației locale. CIVITECA marchează o premieră prin lansarea unui spațiu deschis, dedicat inițiativelor locale și colaborării între cetățeni, parteneri privați și parteneri instituționali, în cadrul Boardului de Sustenabilitate. 

Situat în centrul orașului, la etajul superior al clădirii istorice – Turnul cu ceas  al Halelor Centrale (Strada Emile Zola 8, Ploiești), CIVITECA va deveni un punct de întâlnire pentru idei și resurse și va găzdui diverse  activități, inclusiv cafenele comunitare, ateliere lunare cu scop educațional dedicate tinerilor, membrilor organizațiilor non-profit, grupurilor de inițiativă și profesorilor, pentru a crește implicarea în comunitatea prahoveană prin facilitarea dialogului și schimbul de idei, și a contribui la conectarea și consolidarea relațiilor dintre actorii locali.  

Sustenabil în cartier​

Apel de microgranturi pentru comunitatea din Ploiești

Buget total: 20.000 euro, alocat sub formă de 4 până la 6 microgranturi destinate proiectelor comunitare care vizează protecția mediului și îmbunătățirea calității vieții în cartiere.   

Cine poate aplica: Grupuri de inițiativă formate din cetățeni, organizații locale non-profit, unități de învățământ prin intermediul asociațiilor de părinți. 

Perioada de înscriere: 22 ianuarie – 30 martie 2025.
Proiectele pot fi depuse prin completarea acestui formular.

Acest apel de proiecte susține implicarea directă a comunităților în rezolvarea provocărilor locale, prin finanțarea inițiativelor care aduc un impact pozitiv asupra mediului și a calității vieții în Ploiești. 

Citește ghidul de finanțare și aplică până pe 30 martie 2025. 

Din 2013, prin programele și evenimentele pe care le desfășurăm, unim resursele locale cu cele mai importante nevoi locale, pentru a susţine proiecte inovative, care transformă judeţul nostru într-un loc în care ne dorim să trăim.